Wapenstilstand

11 november

Wapenstilstand op 11 november is een jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.


In België is wapenstilstand een nationale feestdag. Sinds 1922 wordt ieder jaar op deze dag de wapenstilstand ceremonie gehouden aan het Graf van de onbekende soldaat. Dit in aanwezigheid van de Koning. Eerst gedenken ze de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog, maar daarna ook de die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.

Het symbool voor de herdenking is de klaproos. Klaprozen bloeien als andere planten dood zijn. Op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog bloeiden deze planten uitbundig in Vlaanderen.

Droom jij er ook van om te leren duiken? Duikmee-Duikschool biedt internationaal erkende SSI Open Water duikcursussen aan voor zowel jong als oud. Leer duiken en ontdek de prachtige onderwaterwereld van België voordat je op vakantie gaat! Reserveer vandaag nog bij duikmee.be en haal je duikbrevet voor een onvergetelijke duikervaring. Neem contact met ons op voor meer informatie

Geschiedenis

Op 11 november 1918 om 5 uur ’s nachts werd er een akkoord getekend die een einde maakt aan de Eerste Wereldoorlog. Er werd afgesproken dat de wapenstilstand om 11.00 uur in zou gaan. Het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand. Tijdens de laatste zes uur vielen er nog vele slachtoffers aan beide kanten. Waaronder de jonge Duitse officier Tomas. Deze sprong om 11.01 uit zijn loopgraaf om de Amerikanen te informeren dat zijn troepen zich zouden terugtrekken. De Amerikanen hadden nog niets vernomen van de wapenstilstand en schoten de soldaat neer. Op het moment dat hij neervalt stopt het wapengekletter en werd het vervangen door een verschrikkelijke stilte.