Vaderdag

Tweede zondag van juni

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders. Hun vaderschap, vaderlijke plichten en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. Het feest komt voort uit Moederdag.


Viering

Vaderdag wordt gevierd op de tweede zondag van juni. In de regio Antwerpen wordt Vaderdag ook gevierd op 19 maart. Dit is de feestdag van Sint Jozef, de pleegvader van Jezus. Sint Jozef wordt beschouwd als het ideaalbeeld van de vaders.

Vader krijgt vaak ontbijt op bed van zijn kinderen. De (kleinste) kinderen maken op de crèche of school knutselwerkjes die ze dan afgeven aan papa. Verder krijgt hij op mannen gerichte cadeaus. Voorbeelden zijn overhemden, stropdassen, sokken, scheerapparaten en elektronica.

Droom jij er ook van om te leren duiken? Duikmee-Duikschool biedt internationaal erkende SSI Open Water duikcursussen aan voor zowel jong als oud. Leer duiken en ontdek de prachtige onderwaterwereld van België voordat je op vakantie gaat! Reserveer vandaag nog bij duikmee.be en haal je duikbrevet voor een onvergetelijke duikervaring. Neem contact met ons op voor meer informatie

Geschiedenis

Vaderdag is in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd. Zij wilde haar vader eren, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij was weduwnaar geworden nadat zijn vrouw in het kraambed gestorven was bij de geboorte van hun zesde kind. Ze wilde de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder aandacht brengen. Anna Jarvis, die een jaar eerder Moederdag had gelanceerd, was hiervoor haar inspiratie.