Wettelijke feestdagen
'De kunst van het leven is thuis te zijn alsof men op reis is.' - Godfried Bomans -
Op een zondag tussen 22 maart en 25 april
Pasen is het belangrijkste feest in het liturgische jaar dat volgt op de goede week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Het is het meest waarschijnlijk dat de kruisiging voltrokken is op 3 april van het jaar 33 rond 15 uur. Er zou een zandstorm en aardbeving hebben plaatsgevonden op deze dag.
Er zijn veel non-religieuze elementen toegevoegd in de loop van de jaren. Daardoor is het een belangrijk seculier feest geworden. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beiden hebben wel een afzonderlijke naam gekregen, eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag.
Over de precieze oorsprong en viering is men het niet volledig eens. Er bestaan verscheidene lentefeesten die sterk op elkaar lijken. Het christendom zou ook een aantal symbolen daarvan hebben ontleend. Sommigen stellen dat Pasen een relatief recente feestdag is waar bewust of onbewust oude symbolieken aan toegevoegd zijn van de lentefeesten. Er zijn mensen die zeggen dat de oorsprong meer algemeen is. Een feest van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter werd gevierd.
In België is Pasen een seculier feest geworden dat bestaat uit een aantal vrije dagen. Ook tradities zoals gemeenschappelijk eten, het bezoeken van kerk en familie en het zoeken van eieren wordt in stand gehouden.
Er vinden nauwelijks commerciële activiteiten plaats. Dit is ook het geval voor paasmaandag. Het is één van de wettelijke feestdagen. Voor studenten en scholieren, is er rond Pasen de twee weken durende paasvakantie.