O.H. Hemelvaart

Donderdag, 40e dag van Pasen

In het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel. Dit gebeurt op de 40ste dag van Zijn opstanding. De viering is onderdeel van de paascyclus.


Hemelvaart vindt altijd plaats op donderdag, 10 dagen voor Pinksteren. Het is een algemeen erkende feestdag in veel landen. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bijwonen.

Pasen (verrijzenis van Jezus), Hemelvaart (de verheffing van Jezus in de hemel) en Pinksterren (neerdaling van de Heilige Geest) vormen een fundamentele eenheid. Verrijzenis, hemelvaart en zending van de geest drukken eenzelfde heilsgebeuren uit.

Droom jij er ook van om te leren duiken? Duikmee-Duikschool biedt internationaal erkende SSI Open Water duikcursussen aan voor zowel jong als oud. Leer duiken en ontdek de prachtige onderwaterwereld van België voordat je op vakantie gaat! Reserveer vandaag nog bij duikmee.be en haal je duikbrevet voor een onvergetelijke duikervaring. Neem contact met ons op voor meer informatie

Geschiedenis

In eerste instantie werd de gehele paastijd gevierd als één doorlopend, ononderbroken feest. De feestdagen Pasen, Hemelvaart en Pinksterren werden wel onderscheiden maar niet gescheiden van elkaar. Na verloop van tijd werden de bovengenoemde feestdagen afzonderlijk gevierd.

In de middeleeuwen werd de eenheid van het paasgebeuren definitief gebroken door een inhoud toe te kennen aan de vierdagen van Pasen, Hemelvaart en Pinksterren. Hemelvaart werd een afscheidsfeest en er werden volkse elementen aan toegevoegd.

Hemelvaart heeft een eigen accent gekregen binnen de paastijd, maar onderstreept wel een band ermee. Het einde van de paastijd was niet Hemelvaart, maar Pinksterren. Na de evangelielezing wordt de paaskaars niet meer gedoofd. Deze blijft elke dag branden tot en met Pinksterren. De eenheid van de paastijd werd zo hersteld.