Nieuwjaar

1 januari

Nieuwjaar is de dag waarop het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld vindt dit plaats op 1 januari, in bepaalde andere culturen op een andere datum. Hierbij zijn gelukwensen en goede voornemens gebruikelijk.


Tradities en gebruiken

De periode tussen Kerst en Driekoningen wordt nog steeds gezien als een feestelijke periode. Hierin vallen (verplichte) snipperdagen, schoolvakanties en vele bedrijven zijn dan gesloten. De kerstboom blijft bij de meeste mensen tot na Driekoningen staan. De tradities van onze heidense voorouders hebben nog steeds veel invloed.

We wensen iedereen het beste op 1 januari, in de hoop dat we die wensen ook terug krijgen. Vroeger werd vooral geld cadeau gedaan. In de 19de eeuw is dit uit de hand gelopen toen wildvreemde mensen geld proberen af te troggelen met nieuwjaarswensen en –prenten. Tegenwoordig zien we dit gebruik nog terug in het versturen van kerstkaarten, het bezoeken en geven van nieuwjaarsrecepties en iedereen het beste te wensen voor het nieuwe jaar.

Leren duiken in België?! Ben jij ook aan het wegdromen van de onderwaterwereld, zweven in het water en de rest achterwegen laten? Haal dan zeker je duikbrevet met de SSI Open Water duikcursus! Duikmee-Duikschool geeft internationaal erkende duikopleidingen aan jong en oud :) Leer duiken voor je verlof! Reserveer vandaag nog bij duikmee.be

Nieuwjaarsbrief

Het is een gewoonte voor kinderen om hun nieuwsjaarsbrief met nieuwsjaarswensen voor te lezen aan de ouders, peter en meter. Vroeger waren de peter en meter nabije familie. Nu gebeurt het steeds meer dat deze gekozen worden uit de vriendenkring.

Het kind krijgt na het voorlezen van de brief speelgoed of een nuttig geschenk. Dit wordt in overleg gekozen met de ouders en het kind. Geschenken krijgen met nieuwjaar is even belangrijk of zelfs belangrijker dan met Sinterklaas.