Moederdag

Tweede zondag van mei

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. Het wordt gevierd op de tweede zondag van mei. In de provincie Antwerpen vindt Moederdag ook plaats op 15 augustus.


De moeders worden op deze dag verwend. Ze krijgen ontbijt op bed en cadeaus. De huishoudelijke taken die moeder uitvoert, worden door de vader en de kinderen verricht. De kinderen hebben op school of in de crèche cadeaus gemaakt. Oma wordt ook vaak bezocht op deze dag. Het is een hoogdag voor de bloemenhandel.

Duiken is mijn Avontuur. Als je altijd al duiklessen hebt willen volgen, een ongeëvenaard avontuur wilt ervaren en de wereld onder de golven wilt zien, is dit het begin. Haal je duikbrevet met de SSI Open Water-cursus - een van 's werelds populairste en meest erkende duikcursus. Om deel te nemen aan een SSI Open Water Diver-cursus (of Junior Open Water Diver-cursus), moet je 10 jaar of ouder zijn. Er is geen voorafgaande ervaring met duiken vereist. Leer duiken voor je verlof. Reserveer nu snel bij duikmee.be

Oorsprong

Na een publiciteitscampagne en het promoten van Moederdag, was Anna Jarvis degene die de eerste Moederdag organiseerde. Dit deed ze om haar moeder te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog de Mother’s Day Work Club oprichte. Deze zorgde voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders. President Woodrow Wilson besloot in 1914 dat elke tweede zondag van mei voortaan Mother’s Dag zou zijn.

De Feestdag is vanuit Amerika over de rest van de wereld verspreid.

Toen de Antwerpse kunstenaar en schepen een Moederdag introduceerde in 1913 op 15 augustus, was hij nog niet op de hoogte van de Amerikaanse Moederdag. Het was de dag van de Mariaprocessie. Volgens de schepen werd de sociale orde verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn oplossing was om de waardigheid van de familie te herstellen en cultiveren. Een speciale dag leek hem een ideale techniek om de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij in beeld te brengen. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen.