Kerstmis

25 december

Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Het kerstfeest wordt gevierd op 25 december. In verscheidene streken worden er ook speciale vieringen gehouden op de dag ervoor (middernachtmis) en/of op de dag na Kerstmis. 25 december wordt gezien als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag.


Oorsprong

Rond midwinter (21 december) vierden de Germanen midwinter- of joelfeesten. Daarbij werd het boze verjaagd en het licht begroet.

Keizer Constantijn de Grote en de bisschoppen van de uit vervolging bevrijde kerk, zorgden er in de vierde eeuw voor dat Kerstmis op 25 december gevierd zou worden. Oorspronkelijk werd op deze datum de zonnegod vereerd. Constantijn zou hebben besloten, aangezien Jezus het Licht van de Wereld genoemd werd, om de geboorte van Christus op deze dag te vieren. De dagen rond 25 december waren reeds de vrije feestdagen der saturnaliën (midwinter).

Leren duiken in België?! Ben jij ook aan het wegdromen van de onderwaterwereld, zweven in het water en de rest achterwegen laten? Haal dan zeker je duikbrevet met de SSI Open Water duikcursus! Duikmee-Duikschool geeft internationaal erkende duikopleidingen aan jong en oud :) Leer duiken voor je verlof! Reserveer vandaag nog bij duikmee.be

Kerstgebruiken en –symbolen

Kerstboom

De christenen herinnerden de kerstboom volgens Luther aan de boom in het paradijs. De kerstballen doen symbool als de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom verwijst naar de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus. Soms wordt deze piek ook vervangen door een ster.

De kerstboom wordt versierd met slingers, kaarsen, balletjeskettingen, kerstballen en engelenhaar. In verband met de brandpreventie is er speciale kerstboomverlichting op de markt gekomen. Dit bestaat uit kleine elektrische lampjes in een plastieken behuizing.

Theologisch word de kerstboom geïnterpreteerd als voorafbeelding van het hout van het kruis van Christus’ lijden en offerdood. Het groene hout wordt verwezen naar de kribbe en het eeuwige leven dat door Jezus verdiend en bewerkstelligd werd.

Kerstversieringen

Er zijn tal van andere versieringen die binnen- of buitenshuis geplaatst kunnen worden. Denk maar aan een kerststuk of guirlande op een schouw, langs de voordeur of trap. Deze versieringen kunnen bestaan uit kaarsen, lampjes, hulsttakken, kerstballen, enz. Een kerstdorp plaatsen wordt ook steeds populairder.

De Kerstman en zijn geschenken

Het geven van geschenken bij Kerstmis gaat terug op oude tijden. Bij ons was sinterklaas een lange tijd het geschenkenfeest. Rond het einde van twintigste eeuw leek de Kerstman Sinterklaas te gaan verdrijven. Maar zover is het niet gekomen, velen geven elkaar (ook) geschenken met Kerstmis.

De Kerstman is een afstammeling van Sinterklaas. In Amerika werd Sinterklaas Santa Claus. De Kerstman heeft ongeveer dezelfde gebruiken als Sinterklaas. Hij geeft ook cadeautjes, heeft een lange baard en rood pak, maar hij is ontdaan van alle religieuze symboliek.

Het ontstaan van de Kerstman die wij kennen vindt plaats in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten. De Kerstman raakte wereldwijd verspreid door de reclame van Coca-Cola. Het kan zijn dat in bepaalde beeltenissen de Kerstman nog een groen pak aanheeft, terwijl de Amerikaanse Santa Claus rood-witte kleding draagt. Santa Claus heeft nog wel een vliegende slee die getrokken wordt door rendieren, en elfjes op de noordpool die hem helpen.