Driekoningen

6 januari

Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus.


Oorsprong

In de vierde eeuw is het feest ontstaan om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren. De tekenen van Jezus’ goddelijkheid werden herdacht: zijn geboorte uit de Maagd Maria, het bezoek en aanbidding van de Wijzen uit het Oosten, de gebeurtenissen uit Jezus zijn jeugd en de doop door Johannes de Doper.

Droom jij er ook van om te leren duiken? Duikmee-Duikschool biedt internationaal erkende SSI Open Water duikcursussen aan voor zowel jong als oud. Leer duiken en ontdek de prachtige onderwaterwereld van België voordat je op vakantie gaat! Reserveer vandaag nog bij duikmee.be en haal je duikbrevet voor een onvergetelijke duikervaring. Neem contact met ons op voor meer informatie

Tradities

Vroeger was Driekoningen een doopdag. Op deze dag vindt de wijding van het water plaats. Dit gebeurt ter herinnering aan de doop. Huizen kunnen worden gezegend met dit doopwater. In vele landen schrijft men bij het huiszegening de letters C+M+B op de deur met krijt. Men hoopt dan alle kwaad op afstand te houden. Het blijft op of naast de deur staan tot Pinksterren. Soms blijft het ook langer staan.

De letters betekenen ‘Christus Mansionem Benedicat”, dit betekent “Christus zegene dit huis”. De gebruikelijke vorm is xx+C+M+B+yy. De eerste twee cijfers van het jaar worden ingevuld op de plaats waar ‘xx’ staat. De laatste twee cijfers komen dan te staan waar ‘yy’ staat. Voor het jaar 2014 krijgen we dan: “20+C+M+B+14”. De ‘+’ staat voor een kruisteken.

Gebruiken

Kinderen gaan van deur tot deur verkleed als koning. Ze dragen een ster of lampion en zingen een liedje aan de deur. Als beloning krijgen de kinderen snoep en geld.

De lampion is een overblijfsel van een oude heidense gewoonte. Men droeg fakkels om boze geesten te verjagen. Het snoepgoed stamt af van heidense offermalen. De ‘heilige boon’ betekende het einde van de vastenperiode. In deze periode mochten de Germanen geen peulvruchten eten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten.

Bij vele gezinnen is Driekoningen het moment om de kerstboom aan de deur te zetten. Men bakt koningsbrood of koningentaart waarin men een bruine boon of muntstuk verstopt. Degene die hem vindt is die dag “koning(in)”.